Skip to content
ОМД

18 добитници на Стипендијата Битов

18 добитници на Стипендијата Битов

10.11.2022

Годинава Канадската гранка на Обединета Македонска Дијаспора додели рекорден број (18) стипендии од Битов стипендија за македонско наследство на Џон Л.Н. Битов. Годинава добитници на стипендиите се: Кристијан Андонов, Изабела Бараковска, Тифани Фаруџа, Алекса Гламчевски, Ангела Јосифова, Ања Николова, Еван Нилов, Николас Ночевски, Анастасија Петровска, Џо Рајчевски, Ивана Ристова, Кристијан Ростанковски, Јана Савевска, Слободанка Смилкова, Јавуз Селим Топбас, Никола Трајановски, Христина Велјановска. Стипендијата осонована во 2009 година е крстена по долгодишниот член и поддржувач на ОМД, покојниот Џон Битов и има доделено над 150.000 долари во стипендии.
Листата на добитниците на стипендијата „Битов за македонско наследство“ е составена од видни и горди Македонци кои имаат високи амбиции во областа на правото, бизнисот, медицинските студии, општествените науки и политичките науки. Почнувајќи од дипломирани студенти до оние кои се возбудени да ги направат своите први чекори во високото образование. Уверени сме дека добитниците на стипендијата Битов ја претставуваат следната генерација македонски лидери.”
error: Content is protected !!