Skip to content
Македонска заедница во Србија

Свечена Академија за денот на Националниот совет на македонците во Србија

319896659_538257481678856_2841881036426097464_n

19.12.2022

Сои Свечена академија што се одржа во Домот на културата „Кочо Рацин” во Јабука, Националниот совет на Македонците во Србија го одбележа Македонскиот ден во Србија.
На повеќе здруженија на Македонците во Србија, Националниот совет на Македонците во Србија им додели признанија за нивната успешна работа и постигнати резултати во афирмацијата на македонскиот етнички, јазичен, културен и историски идентитет во Србија.
На академијата присуствуваа и децата Македонци од Јабука на кои наставата им се изведува на мајчин македонски јазик.
За присутните беше од организирана богата културно-уметничка програма и пригодна закуска со македонски традиционални јадења.
320742086_1242070546651776_4836119030300798677_n
319506803_1149082922647319_6843169337126189156_n
error: Content is protected !!