Skip to content

Литературно друштво „Браќа Миладиновци“ – Торонто, Канада

Промовирани нови книги од автори од македонската дијаспора

Промовирани нови книги од автори од македонската дијаспора

01.09.2023

Вчера во Македонската православна црква „Св. Климент Охридски“ во Торонто беа промовирани три новоиздадени книги од македонски автори од татковината и дијаспората.
Две од книгите „Чест и слава на Скопје Мајка Тереза“ и „Скопјанката Света Мајка Тереза 2“ се збирки поезија од група автори од Македонија и од дијаспората. Од Литературното друштво „Браќа Миладиновци“ од Торонто со свои песни учествува: Драгица Димовска, Вера Вржовска Петревска, Каролина Ристеска и најмладата поетеса од Мисисага, Михаела Велкоска.
Третата книга што беше промовирана е насловена „Познати Битолчани“ од Вера М. Самарјанин, а се претставени познати битолчани низ карикатури нацртани од карикатуристката Кети Радевска. Уредник на овие убави и интересни книги е познатата поетеса, писателка и голем хуманист а воедно и член на ЛИТЕРАТУРНО ДРУШТВО „БРАЌА МИЛАДИНОВЦИ“- Торонто Вера Благоевич Самарјанин.
На промоцијата на Драгица Димовска, Вера Вржовска Петревска и Михаела Велкоска им беа доделени благодарници „Св. Мајка Тереза“ од здружението „Скопјанката Мајка Тереза“.
error: Content is protected !!