Skip to content

Македонска заедница во Австралија

Отворен новиот Македонски културен центар во Епинг

Отворен новиот Македонски културен центар во Епинг

02.10.2023

Во Епинг, Мелбурн, вчера беше отворен новиот Македонски културен центар финансиран од буџетот на Викторија.
Македонскиот културен центар беше отворен од министерката за енергетика Лили Д’амбросо (Lily D’ Ambrosio) и пратеничката во Парламентот на Викторија Браунвин Халфпени (Bronwyn Halfpenny), а на свеченоста присуствуваше и министерот за миграција Ендрју Хилс (Andrew Gilles).
Македонскиот културен центар беше осветен од Архимандрит отец Гаврил во сослужениесо отец Климент Станковски и протоереј Ефтим Бетински од Македонската Православна Црква во Австралија, а на осветувањето присуствуваа голем број Македонци.
За присутните беше приредена богата културно-уметничка програма со македонски песни и ора и македонско мени од традиционалната македонска кујна.
Во културниот кој центар се наоѓа позади македонската црква “Свети Ѓорѓи” во Епинг ќе се организираат македонски културни настани и состаноци.
error: Content is protected !!