Skip to content
Во Ал Аин во Обединетите арапски емирати

Оливера Наковска Бикова светски шампион во стрелаштво

Оливера Наковска Бикова светски шампион во стрелаштво

14.11.2022

Оливера Наковска Бикова го освои златниот медал на Светското првенство во стрелаштво во Ал Аин и титулата светски шампион во дисциплината П4-Пиштол слободен избор. Бикова на светското првенство беше предводена од нејзиниот тренер Бранимир Јовановски и асистентот Драган Дојчиноски.
Во квалификациите Оливера испука одличен резултат од 538 (најдобар во нејзината кариера) со што го освои второто место и си обезбеди пласман во финале, иако почетокот на мечот не го наговестуваше тоа. После неколку правовремени совети од тренерот (во првата и втората серија особено), а пред се заради нејзината подготвеност и одлучност да се фати во борба со останатите за што подобар пласман и личен перформанс, Оливера во продолжение на натпреварот значително ги подобри своите перформанси и со изедначениот личен рекорд во оваа дисциплина, сигурно зачекори во финалето.
Во самото финале, Оливера по првите пет истрели се најде на второто место на табелата, а веќе по завршување на втората серија од пет истрели ја презеде лидерската позиција и успеа да ја идо крај, до последниот кутршум, иако финалето беше драматично и мошне квалитетно.
error: Content is protected !!