Skip to content

Македонска заедница во Хрватска

Македонците го прославија Св. Трифун во Загреб

Македонците го прославија Св. Трифун во Загреб

16.02.2023

Заедницата на Македонците во Хрватска го прославија празникот Св. Трифун во Загреб. Манифестацијата беше насловена „Св. Трифун и Св. Валентин“ во чест на двајцата светители, православниот и католичкиот, кои се слават на ист ден, а прославата беше одржана во рамките на „Денови на македонска култура“.

Манифестацијата ја отвори Виолета Штерјова, претседателка на друштвото „Охридски бисер“ – Загреб, а за чествувањето на Св. Трифун зборуваше Јангел Малинов. Прославата продолжи со литературно – драмската секција „Ленка“ чии членови рецитираа песни за светецот, а пеачкото друштво „Моми бисерни“ отпеа неколку македонски народни песни. За време на прославата беше одржана и етно работилница „Разбој“ и работилница за македонски јазик за возрасни.

error: Content is protected !!