Skip to content

Македонска заедница во Албанија

Избран Советот на Општина Пустец

Избран Советот на Општина Пустец

16.05.2023

На локалните избори во Албанија кои се одржаа на 14 мај 2023 година, за градоначалник повторно е избран досегашниот Пали Колефски. Во текот на вчерашниот ден, Општинската изборна комисија ги соопшти и изборните резултати за советници во Советот на општина Пустец.
Во новиот состав на Советот на општина Пустец, кој брои вкупно 15 советници, Македонската партија – Македонска алијанса за европска интеграција доби три советници. Споредено со претходниот состав, партијата сега има едно советничко место помалку.
Социјалистичката партија доби 659 гласа или 32,21% од гласовите и во Советот има 5 советници.
Коалицијата “Заедно освојуваме” доби 467 гласа или 22,83% од гласовите и во Советот има 4 советници.
Македонска алијанса за европска интеграција доби 439 гласа или 21,46% од гласовите и во Советот има 3 советници.
Аграрната еколошка партија доби 156 гласа или 7,62% од гласовите и во Советот ќе има 1 советник.
Социјалистичката Демократска партија доби 132 гласа или 6,45% од гласовите и во Советот има 1 советник.
Социјалдемократската партија доби 193 гласа или 9,43% од гласовите и во Советот има 1 советник.
Социјалистичката и Македонската партија веќе имаат мнозинство од 8 гласови во Советот.
error: Content is protected !!