Skip to content

Македонска заедница во Шведска

Ден на македонската култура во Гетебор

Ден на македонската култура во Гетебор

06.06.2023

Во неделата (4 јуни) во Центарот за култура „Селма Лагерлеф“ во Гетеборг се одржа традиционалната манифестација „Ден на македонската култура во Шведска“ под покровителството на Македонскиот сојуз, а во организација на друштвото домаќин „Гоце Делчев“.
Програмата понуди богати содржини, инспиративни извeдби на народни ора и игри, со настап на фолклорните секции на Македонското друштво „Гоце Делчев“, Српското друштво „Синѓелиќ“ и шведскиот Интернационалнен клуб за народни игри. Настапија и ученици со музички нумери и интерпретација на стихови од познати македонски поети.
-Се’ на се’, едно убаво другарување и уште еден успешен ден со солиден придонес на контото на повеќедецениските напори што се прават на скандинавските простори за афирмација на македонската култура, јазик и традиција и нивниот креативен допир со други култури, велат од Сојузот на Македонците во Шведска.
error: Content is protected !!