Skip to content

Македонска заедница во Албанија

Делегација на македонската партија во Албанија оддадоа почит на Гоце Делчев

Делегација на македонската партија во Албанија оддадоа почит на Гоце Делчев

06.02.2023

Делегација на Македонците од Албанија, предводена од претседателот на Македонската партија – Македонска алијанса за европска интеграција, Васил Стерјовски, положи цвеќе на гробот на великанот на македонското револуционерно движење Гоце Делчев во Скопје.

– Македонците во Албанија го почитуваат името и делото на македонскиот апостол Гоце Делчев. И плоштадот во центарот на општина Пустец, во Мала Преспа, го носи неговото име. Горди сме на нашето македонско потекло и чувствуваме морална обврска да се поклониме пред неговите мошти во македонската православна црква “Свети Спас“ до Калето во главниот град на државата Македонија, – изјави Васил Стерјовски, претседател на Македонската партија во Албанија и поранешен пратеник во Собранието на Албанија.

– За жал, ја пропуштивме дневната процесија, затоа што, сите гранични премини беа блокирани поради пад на системот, – дополни Стерјовски.

Македонската делегација остана заробена во Албанија, не доби право на влез во Македонија, се’ додека не беа отстранети дефектите во електронскиот систем на сите гранични премини во Македонија.

Делегација на македонската партија во Албанија оддадоа почит на Гоце Делчев
error: Content is protected !!