Skip to content

Јована Јаневска Ристовска македонска писателка во Германија

Го ширам македонскиот збор надвор од границите на Македонија

Го ширам македонскиот збор надвор од границите на Македонија

01.02.2024

Јована Јаневска Ристовска, е Македонка која живее и работи во Вилинген-Швенинген, југозападна Германија. Таа освен што ја работи нејзината животна професија, медицинско лице, воедно и пишува. До сега има издадено две книги, романот „Малата музичка кутија“ (2017) и „Записи“ (2020).
-Втората книга „Записи”, е книга за Македонија, патопис за македонските села, за моето село Матка, како и ораторски говори за ситуацијата во нашата држава, неправдите и борбата. Истата книга почнав да ја преведувам на германски јазик, со цел да ја приближам на читателите тука и да го ширам македонскиот збор надвор од границите на нашата земја, вели Јаневска Ристовска.
Дел од текстовите во „Записи“ веќе учествуваат на литературни конкурси, во областа на Штутгарт и пошироко и е објавена на неколку сајтови.
-Ние, македонските писатели не ги забораваме своите корени и се трудиме да ја шириме македонската литература каде и да се преселиме. Сметам дека младата популација кај нас недоволно ја вреднува македонската литература и е повеќе насочена кон странската литература. Треба да се најде начин да се допре до младите и затоа сум поддржувач на е – библиотеки и електронски изданија на книгите“, вели Јаневска Ристовска.
Книгата „Записи“, во издание на „Македонска реч“, освен што е во продажба низ македонските книжарници може да се чита бесплатно на платформата за е-книги Фондација Македоника, како и на веб сајтот Крајбрежје.мк. Преведените делови можете да ги најдете на веб сајтот Story.one.
error: Content is protected !!