Skip to content

Македонска заедница во Австрија

Годишно собрание на МПЦО „Св. Наум Охридски“ во Виена

Годишно собрание на МПЦО „Св. Наум Охридски“ во Виена

07.02.2023

Македонската православна црковна општина „Свети Наум Охридски“ од Виена на 26 февруари ќе го одржи свеото редовно годишно членско собрание. Во 9.30 часот ќе се одржи света божествена литургија, а годишното собрание ќе започне во 12.00 часот. Црковниот управен одбор на МПЦО “Свет Наум Охридски“ од Виена апелира до сите парохијани, членови и симпатизери да дојдат и активно да земат учество во работата.

Годишното собрание ќе работи по следниот дневен ред: (1) Поздрав до гостите и отворање на годишното собрание од претседателот на МПЦО “Свети Наум Охридски“ од Виена, Љупчо Домазетоски; (2) Избор на работно претседателство на годишното собрание според протоколот (претседател, двајца уверувачи и записничари); (3) Молитва и поздрав од парохискиот свештеник; (4) Извештај за работа со преглед на планираните и остварените проекти во 2022 година, подносител претседателот Љупчо Домазетоски; (5) Финансиски извештај за 2022 година, подносител благајникот Борис Киселоски; (6) Извештај и резиме за работата на Црковниот управен одбор во 2022 година, подносител секретарот Роберт Петрески; (7) Извештај на контролниот одбор и советодавниот одбор за 2022 година; Расправа по поднесените извештаи; (9) Избор на членови во Црковниот управен одбор на МПЦО “Свети Наум Охридски“ во Виена за мандатниот период 2023/2024 година; (10) Разно (прашања и дискусии); и (11) Затворање на годишното собрание.

– Нашите обврски како Македонци далеку од татковината, најдобро ги знаеме, тоа се достоинствено претставување на нашето духовно, културно и општествено-историско наследство на нашата татковина Македонија. Секој еден од вас ја има таа обврска кон себе, родината и спрема другите во Австрија. Секој еден од нас може лично да помогне на било каков начин. Најголемата помош не е финансиската како што можеби многумина мислат, најголемата помош е освестувањето, будењето, љубовта кон своето и прифаќањето на тоа што го имаме како нешто драго и скапоцено. Со заеднички сили можеме многу повеќе да постигнеме, а кога ќе созрее времето, ќе никне и нов македонски православен храм кој ќе биде за гордеење за сите вас и вашите поколенија кои земале активно учество во работата и градењето, за достоинствено и со крената глава пристапиме и се помолиме кон Бога. Сето тоа не зависи од никој друг туку само од нас Македонците – е пораката од Црковниот управен одбор на Македонската православна црковна општина “Свети Наум Охридски“ во Виена.

error: Content is protected !!