Skip to content

Изложба во Штип

Архивски документи за постоењето на македонците во Албанија

Архивски документи за постоењето на македонците во Албанија

13.11.2023

Вчера, во холот на ресторанот “Астибо Плаза“ беше отворена изложбата „МАКЕДОНЦИТЕ ВО АЛБАНИЈА – ИДЕНТИТЕТ, ТРАДИЦИЈА, КУЛТУРА”. Изложбата беше подготвена од Васил Стерјовски, претседател на единствената македонска партија во Албанија – Македонска алијанса за европска интеграција. Пригодно обраќање при отворањето на изложбата имаа Васил Стерјовски и Ефтим Митревски.
Изложбата е збогатена со документи од архивите на САД, Австралија, Франција, Италија, Агрентина и Албанија за посебноста и идентитетот на Македонците од Албанија.
Изложбата беше во рамките на традиционалната Семакедонска средба во Штип по повод одбележувањето на 8-ми Ноември – Денот на ослободувањето на Штип и 75 годишнината од егзодусот на децата бегалци и насилно прогонети Македонци од Егејскиот дел на Македонија за време на Граѓанската војна во Грција.
error: Content is protected !!