Skip to content

Македонското друштво „Илинден“ – Тирана

Албанија да го прогласи Виктор Стојанов за персона нон грата

Албанија да го прогласи Виктор Стојанов за персона нон грата

02.10.2023

Македонското друштво „Илинден“-Тирана бара властите на Република Албанија да го прогласат бугарскиот државјанин Виктор Стојанов за персона нон грата.
Во времето на пописот на населението, некои Бугари слободно шетаат по градовите и селата населени со Македонци низ Република Албанија, со единствена цел да ги принудат да се изјаснат како Бугари. Македонците јавно зборуваат за ваквата активност на бугарските емисари, протестирајќи поради јазикот на омраза што го користат кон Македонците, како и употребата на деца со давање телефони и таблети, кои подоцна се користат како уцена за родителите да се декларираат како Бугари. Реагирајќи на невидената агресивност на бугарските емисари врз Македонците во Република Албанија, цениме дека властите во Република Албанија мора да изнајдат начини да го заштитат македонското национално малцинство, кое со децении се лојални граѓани на албанската држава.
Поради ширење на говор на омраза и заканувачки пораки до македонското население, македонската компанија „Илинден“ го принуди бугарскиот државјанин Виктор Стојанов да биде прогласен за нонграта и забрана за влез во Република Албанија. Според тоа, како претседател на бугарската фондација користи агресивна антимакедонска пропаганда и се обидува да го асимилира македонското национално малцинство во Република Албанија. Со ширење невистини и провоцирање на Стојанов предизвикува вознемиреност кај македонскиот народ во Република Албанија при пописот на населението и со тоа го загрозува националниот суверенитет на Република Албанија.
Македонско здружение „Илинден“-Тирана
Претседателот Никола Ѓурѓај
Македонско здружение „Илинден“ – огранок Голоборд ë
Претседателот Фатри Фетаху
Координаторката на Македонското здружение „Илинден“-Тирана за Елбасан округ, Елса Џелили
error: Content is protected !!